klik di sini

wanna inform u all guys,

anyone who want to copy & paste any entry from this blog,please inform to the owner first..if not,just add some text at the end of the entry by listing my name..i don't want any misunderstood occurs because people might think i copy the entry from the other blog,whereas i created on my own

suka ke?

jangan minum air soya!!

Hye_Hello

Rasanya ramai dah tahu pasal ni..tapi, maybe masih ada yang tak tahu..
to all my beloved readers, sila henti minum air soya..

kenapa??
sebab soya mengandungi acid phytic,hemaglutinin, goitrogen, & banyak lagi..

bila korang minum soya, zat dalam makanan tak dapat diserap oleh tubuh..
sebab reaction antara acid phytic & soya tu menghalang zat masuk ke dalam badan..
so,sia-sia je la korang makan sayur + buah..tak gitu??


makanan juga tak dapat dicernakan dgn baik..
ianya disebabkan oleh natural toxin yang ada dalam soya..

banyak lagi keburukan dia...kalau explain panjang2 pun korang tak faham..
mcm ni la..aku highlight keburukan yang paling bahaya lah okay...

antaranya :

-mengurangkan kesuburan lelaki + perempuan..
-mendedahkan kepada kanser ovari,payudara,prostat
-melemahkan otak dan tulang
sebelum ni, kita selalu dengar pasal kebaikan minum soya..
padahal, tu hanyalah propaganda semata2 sebab USA pengeluar soya terbesar..
diorang saja bagitau macam tu supaya produk mereka laku..

so, hentilah minum air soya..
memang tak dinafikan, soya ada kebaikannya..
tapi, dalam kebaikan tu lagi banyak keburukannya..
stop beli soya! kita boikot soya !!

roger

13 comments:

NAD_YA said...

betul ke ?

iz said...

dulu sukala minum soya..skrg x dah..riso gak kesan dier ni..

kira kekuri said...

owhh,x sangka soya mcm ni..ee boikot arr! >.<'

L@dyKichiMachiko said...

(T_T)...soya sedapp la bro..kalau xleh minum..mcm mn lak if makanan yg diperbuat drp soya?..such as..tauhu? xleh mkn jugak ke?..nape mknn yg sedap2 dangerous ek?pasni nak mkn ape?

DyanKanishi said...

aaaarrrgghhh...
my fav drink tuuu,..
pasni dah kene cari minuman lain dah... ade idea takkkk

tengku ashran said...

hohoo..come on la brader2 & sista2 sekalian..
byk lagi mknn yg bagus kat luar sana..
for example, madu..
madu lagi bagus...boleh hilangkan penyakit..
kurma , daging..
semua tu makanan sunnah nabi ^_^

Naddia said...

thnks 4 da info..

asyraf said...

Salam.. just nk betulkan skit fact di atas.. sikit sgt je..

psl soya mengurangkan kesuburan lelaki+perempuan..

mmmg benar soya kurangkan kesuburan lelaki.. tp sbnrnya, soya menambah kesuburan org perempuan by merangsang lebh byk estrogen dihasilkan..

psl nk minum or apa, its ur call.. saya sebagai bakal saintis nk betulkan fakta saja.. bgtau yg sebenar.. tkt nnt ada yg kata soya ni xdak kebaikan lgsg..

jazakallah atas usaha menulis post ini.. semoga menjadi peringatan utk org laen..

wslm..

p/s: fakta yg dibetulkan tu, disupport oleh banyak study.. (^_^)

tc, gl n hf~

shah-kayrul said...

mujur ko kongsi info nie..aku dah la selalu beli soya....nie yang jadi ngeri nie

srikandi cinta said...

oh, camtu ker?? xpe2..lepas ni boikot soya! :)

tengku ashran said...

thanks asyraf kongsi maklumat..
betul juga kata dia..memang ada kebaikan minum soya, tapi lebih banyak keburukan drpd kebaikan.. apa2 pun, up to u la nak minum or tak..

diana said...

ooo..gitu ye??

atiEy_[azHa] said...

huh ? baru tau . nasib baik memang tak suka minum . hehe