klik di sini

wanna inform u all guys,

anyone who want to copy & paste any entry from this blog,please inform to the owner first..if not,just add some text at the end of the entry by listing my name..i don't want any misunderstood occurs because people might think i copy the entry from the other blog,whereas i created on my own

suka ke?

rasa rendah diri

Hye_Hello

Hari ni nak tanya readers la sikit,
korang pernah tak rasa rendah diri ?
maksud kat sini, "rasa rendah diri yang teramat sangat???"

Mungkin, ada yang pernah & ada jugak yang tak..
tapi,takpe lah.. yang "tak pernah" pun boleh juga baca entry ni ^_^

okay..sebenarnya, rasa rendah diri tu memang patut ada pada setiap individu..
tapi, masalahnya sekarang,
masyarakat kita ni terlalu rendah diri sangat @ "over humble"..
bila dah fail untuk lakukan sesuatu, 
mesti dia akan cakap macam ni 

A : yelaa..aku kan bodoh..bukan macam kau,bijak...
B : aku ni bodoh, bengap...belajar la apa pun,memang susah nak masuk...
C : malas la nak belajar..aku kan bodoh

sebagai hamba Allah, kita tak sepatutnya cakap macam tu..
penyakit macam ni selalunya menyerang remaja..
terutamanya lelaki..so, kaum lelaki di luar sana,
sila ambil cakna tentang hal ini..
tak baik menghina diri sendiri.. setiap manusia tidak dilahirkan bodoh..
sebaliknya,diri kita sendiri yang membodohkan diri..
kita semuanya ada kelebihan masing-masing..cuma,
cara kita memanfaatkan kelebihan tu sahaja yang berlainan..

nasihat aku kat students kat luar sana, jangan cepat give up!!
anda semuanya ada potensi diri..
sape kata anda bodoh???
cuba anda berusaha, & memperbetulkan kesilapan anda..
pasti anda menemui jalannnya..

ada juga kes pelajar2 ni rasa malu nak tampil ke hadapan..
malu nak buat presentation, malu nak bercakap di khalayak..
susah sangat ke nak volunteer diri?
come on la...kita kena think positive..
buat apa malu??biar la kawan2 kutuk..
mereka yang kutuk tu pengecut, so kita jgn jadi mcm mereka..
so, kesimpulan di sini, kita boleh merendah diri,
dengan syarat : merendah diri biarlah bertempat...
p/s : lelaki ada 9 akal, pompuan ada satu je.. kalau kita rajin sikit je, memang takde masalah.. so, come on la brader2 sekalian.. jom perbaiki diri !!

4 comments:

Fitri Senin said...

saya pernah rs rendah diri bila org kata saya gemuk!!!!!people out there very mean okay..bila ckp tu xpernah la nk fikir perasaan org..cuma kita sendiri kena tabah dlm menghadapi hidup ni..Mmg Tuhan jadikan manusia ni pelbagai..Salah satunye yg virus2 xde hati perut cmtu..so jgn rs rendah diri..!!!!!Feel good about ourselves

tengku ashran said...

yup,that's true!
baguslah saudari ni..
tabah..
apa2 pun,gud luck menempuh ujian hidup ^_^

Wan Gerrard said...

masing2 ada kelebihan sendiri, tak salah belajar dr yng pandai..jgn terlalu merendah diri..setuju ^_^

shah-kayrul said...

kalau kita rendah diri...makin ditindas lagi la..kena buang sikap tue untuk terus maju dalam hidup