klik di sini

wanna inform u all guys,

anyone who want to copy & paste any entry from this blog,please inform to the owner first..if not,just add some text at the end of the entry by listing my name..i don't want any misunderstood occurs because people might think i copy the entry from the other blog,whereas i created on my own

suka ke?

susah ke belajar medik?

Hye_Hello

Tadi beberapa orang blogger ada tanya,

1) susah ke belajar medik ni? tak payah ke?


sejujurnya, takde lah susah sangat.. kalau malas memang la susah..
bila dah ambil medik ni ,memang automatik akan jadi rajin..
jangan tanya kenapa..tapi, senior2 aku pun kata macam tu..
dan aku turut mengalami pengalaman yang sama.. ^_^


2)  pelajar medik ni bukan ke jadual padat?

tak semestinya..depend pada situasi la..kalau sibuk sangat pun,
kadang2 je..ala..takde apa2 la..orang je kata student medik ni sibuk..
padahal, tak mana pun..lebih kurang je dengan course lain..

3 ) orang kata belajar medik ni boleh jadi gila..betul ke?

ish, mengarut semua tu..jangan dengar cakap orang..
itu semua rekaan semata-mata..
alaa, korang ambil biologi tak?
haa, lebih kurang macam tu la belajar medik..
cuma, situasi je la berbeza..medik lagi detail..
kena banyak menghafal, mengingat..
banyak term kena simpan dalam otak..
ada praktikal itu & ini..time praktikal ni, 
kena kuat & tabah la sikit..doktor kena berani!


4) medical student ni kena main dengan mayat..
betul ek?..tak rasa takut ke?

hohoo..dah nama pun medik..memang la kena hadapi semua benda tu..
masa awal-awal, memang la takut..geli pun ada..nak2 kalau main dgn darah..
tapi, lama2 rasa takut & geli itu akan hilang dgn sendirinya..

5) mana lagi bagus? ambil medik kat dalam malaysia ke , oversea?

soalan ni sensitif tak? ^_^ kalau aku jawab,jangan ada yang saman sudah la..
mengikut pendapat aku & pelajar medik yang lain, lagi bagus belajar kat oversea..
sebab, member2 aku kata medik kat malaysia agak "menggila"..
kat malaysia, korang bukan belajar medik je..tapi,akan ada subjek tambahan..
dah la subjek tu entah hape-hape..hohoo ^_^
pulak tu, peraturan pun agak ketat ..jadual pun padat..

tapi, itu tak penting..yang penting,semangat untuk belajar tu kena ada..
bila dah minat, segala susah payah jadi senang..


so, sesiapa yang nak ambil medik, teruskan impian anda..
tak payah dengar la kata2 orang lain..
mereka tu bukan tau apa..reka cerita je pandai..
saja tak nak bagi korang belajar medik..

roger

9 comments:

DyanKanishi said...

teringin nye lahai nak blaja medic n jadi doktor..

cita2 zaman kanak2.. skunk nue dh lari dari cita2.. huhu

ain revival said...

TA amik medic ker??
dulu kecik2 selalu ckp nk jd doktor..tp x berkesampaian..hehe

semoga TA jadi doktor y berjaya suatu hari nanti~(:

Naddia said...

sian mbe medic kat local u bace nie..

Fitri Senin said...

adik fit 2 org doktor..sorg offical doktor..sorg tgh belaja..yg official doktor tu kdg2 tgk life dia mmg teruk sgt..yang belaja pun sama..exam memanjang susah..so sape2 nk jd doktor kena kuat semangat!!!

Nor Suhaiza said...

cita2 nk jd doktor..tp dpt jd nurse.xpew la..lbh kuang je 2 kn dr ash..
hik3...

tengku ashran said...

depends la..kalau mind set kita kata senang,senang la benda tu..memang tak dinafikan,hidup kitorang agak sukar..hohoo.tapi,pandai2 la urus masa & so on..

Diari-Selebriti-Mama said...

singgah malam..

dulu memang bercita-cita nak jadi doktor ^^ *dulu punya cerita

betul.nak jadi doktor mesti kena berani.

bangga ramai anak melayu bakal doktor.

semoga terus sukses!

Wan Gerrard said...

amik medik ka? hebat2 ^_^

shah-kayrul said...

Hebat betul bakal doktor nie bagi penerangan...hehehehhe